Párommal  tavaly Cipruson voltunk a del REY segítségével. Nem ez volt az első utunk, valamennyi tapasztalatunk már volt. Mindenki más céllal vállalja be ezeket az utakat, mi szeretnénk minél több helyet felfedezni a világban. Ciprusra nem meggazdagodni mennek az emberek, ezt egy tizen éve ott élő magyar anyuka is megerősítette.

Szállodában dolgoztunk mind a ketten, én szobalányként, párom konyhai kisegítőként.  Érkezésünkkor pozitív tapasztalat volt, hogy nem kellett órákig keresgetni a transzfert, egy kedves taxis már várt. Elvitt a szállodába, ahol kaptunk vacsorát,  és elvittek minket a szállásunkra. Körülbelül 2 kmre laktunk a hoteltől, egy két szobás garzonban.

Eleinte egy orosz lánnyal laktunk együtt, utána pár napra beköltözött egy görög férfi, majd egy magyar lány. Az első nap csak megbeszéléssel telt, bemutatták a közvetlen főnökeinket,megkaptuk a munkaruhát. Viszonylag szigorúan vették a megjelenést, nem lehet festett köröm,ékszerek,tetoválás,borosta,stb...

Az első pár napban a mosókonyhán voltam, hajtogatni,vasalni, válogatni a szennyest. Ezután szinte minden nap mással osztottak be az első egy hétben, sajnos nagyon kevesen beszéltek angolul,legtöbbször mutogatás volt. Körülbelül másfél hét után önállóan dolgozhattam,persze folyamatosan ellenőriztek. Átlagosan 18-24 szoba volt egy nap. Nem könnyű,de bele lehet jönni.  A munkaidőm mindig reggel 8tól délután 5ig tartott, két fél órás szünettel.

Párom a konyhán állandó délutános volt, ő dél és 2 között kezdett, este 11ig/éjfélig. Neki sokszor kellett túlórázni, amit ki is fizettek, miután emlékeztette rá a főnököt. Általában a következő napra kellet előkészülnie. Vacsoránál pedig a látványkonyhán segített szeletelni, és tálalni.

 A mi szállodánkban nem túl sok magyar dolgozó volt, de a hotellánc mások szállodájában annál inkább. Ciprus kimondottan olyan hely, ahol minden nemzetiség megtalálható. Sok volt a román, és a szlovák dolgozó, de szép számban voltak a görögök is. A nyelvtanulásra kitűnő hely. Hetente 6 napot kellett dolgozni, így sok szabadidőnk nem volt.

Azt az egy szabadnapot is nagyon ritkán kaptunk meg közösen párommal, és volt amikor nem hat nap után kaptunk off-ot, hanem mondjuk 10-12 nap munka után. Rengeteg szórakozóhely és étterem van. A szabad strandok közt is bőven válogathatunk. A tömegközlekedés jó, és a taxi is megfizethető. Az ellátásunkat a szálloda biztosította. szabadnapunkon használhattuk a hotellánc másik szállodáját is,ami körülbelül 200 méterre volt a lakásunktól. Nem lehet összehasonlítani a magyar konyhával, itt valamennyire próbálnak az egészséges ételekre odafigyelni, minden étkezésnél volt friss saláta és gyümölcs. Az kávé és a víz nem csak étkezésekkor volt elérhető, bármikor ingyen fogyaszthattuk.

Jó tanácsok:

Nem kell hatalmas kezdő tőke, ha egy ilyen útra jelentkezel. Persze számolj rá, ha esetleg bármi miatt előbb kell hazajönni akkor legalább az útiköltséged ki tudd fizetni. Nekünk a szállásunkon nem volt túl felszerelt a konyha, volt pénzünk és igényünk, így bevásároltunk.

A mi hotelünkben a munkaruha mellé a cipőt mindenkinek magának kellet elintéznie. Mi vittünk itthonról, de számolj rá, lehet venned kell. A betegséget mint sok helyen itt se nézik jó szemmel, a gyógyszert illetve orvost neked kell fizetned.

A szórakozó helyek nem olcsóak, mindenki maga dönti el mennyi pénzt szór el. Mi a közép utat választottuk, nem minden pénzt herdáltunk el, de nem is spóroltunk túlzottan. Voltak akik hónapról hónapra éltek, és olyan is aki a centeket számolgatta, nehogy többet költsön mint amennyi jattot kapott.

Nem kell túl sok ruhát se magaddal vinni, vigyél amiben kényelmesen el tudsz menni kirándulni, munkába járni és pár szebb ruhát ha esetleg bulizós vagy :) Mindenhol vannak magyarok, azon se kell izgulni, nyugodtan vágj bele akár egyedül is.

A nyelvtudás nem mindenhol feltétel, sok olyan pozíció van ahol minimális angol tudással is boldogulsz. Az én nyelvtudásom se a legjobb, nyelvtanilag sokat hibázok, de ezt ott senki nem nézte.

Kedvesek, és segítenek bármiben. A főnökök is közvetlenek, bármit elmondhatsz és ha tudnak alkalmazkodnak hozzád. Sajnos mi kifogtuk az esküvő szezont, így páromnak hétvégente mindig túlóráznia kellett, általában hét elején kapott szabadnapot. Nekem mivel még nem voltan elég gyors nem engedtek vasárnap dolgozni, mert akkor volt sok elmeős szoba. Ez az esküvő szezon mire lement, fordult a helyzet, és kaptam hét közben off-ot párom meg hétvégén. A Chef rugalmasabb volt mint az én főnököm, így a három hónap alatt háromszor kaptunk közös szabad napot, plusz miután véget ért a szerződésünk pár napig még élvezhettük a szigetet, a hotel megengedte, hogy pár nappal tovább maradjunk a szállásunkon.

Aj ty by si chcel taký zážitok?

 •    Radi by ste pracovali v hoteloch, ale doteraz ste nemali možnosť?
 •   Ovládate jeden alebo viac jazykov a radi by ste pracovali v zahraničí? 
 •    Hľadáte len krátkodobú brigádu na letné prázdniny?

Program Work Experience Cyprus je perfektný pre tých, ktorí chcú mať nezabudnuteľné leto na Cypre! Hotely vám garantujú ubytovanie a stravu úplne zadarmo. Tohto programu sa môžete zúčastniť aj bez ovládania gréckeho jazyka a bez predošlej praxe. 

Chcete sa zdokonaliť v cudzom jazyku? Lákala Vás okúzľujúci Cyprus ? Chcete získať referencie z 4* alebo 5* hotelov? Ak áno, tak využite túto skvelú možnosť! 

 •  Potrebný počiatočný kapitál:  cca. 500 EUR 
 •  Programový poplatok: 250 GBP
 •  Plat: 450-500 EUR/ mesiac
 •  Pozície: čašník/čka, bar tender, chyžná, recepčná, výpomoc v kuchyni, bazénový plavčík, lifeguard
 •  Ubytovanie: zadarmo
 •  Strava:  zadarmo
 •  Požiadavky:  anglický alebo nemecký jazyk alebo ruský jazyk na konverzačnej úrovni 
 •  Dĺžka pracovnej zmluvy: od 10 do 24 týždňov (od apríla do októbra)
ďalej...

môj príbeh

Okrem skúseností nabraných počas tých 3 mesiacov som sa mohla vrátiť aj so skvelými zážitkami. Ďalej...

môj príbeh

Mám za sebou najlepšie leto. Spoznala som neuveriteľne veľa ľudí a našla kamarátov na celý život. Ďalej...

môj príbeh

Egészen 1-ig gyümölcsöket válogattam és gyümölcsös tálakat állítottam össze, ezt is imádtam mivel annyi dinnyét, ananászt és minden mást ehettem amennyit nem szégyelltem. Ďalej...

môj príbeh

Animátornak jelentkeztem a Kanári szigetekre. Mindig is vágyam volna eljutni a szigetcsoportra, és a spanyolomon is szerettem volna fejleszteni. Ďalej...

môj príbeh

Egyáltalán nem bántam meg azt, hogy elmentem erre a gyönyörű szigetre, mivel olyan emberekkel találkoztam, akiket soha nem fogok elfelejteni. Ďalej...

môj príbeh

Szabadnapjaimon sokszor voltam a tengerparton, ami a hotel mellett közvetlenül, fél perces sétára helyezkedett el. Gyönyörű szép látványt nyújtott, a szobánk erkélyéről is... Ďalej...

môj príbeh

A hotel egy kis faluban van, viszont ott is voltak remek szórakozási lehetőségek, volt egy club, ahol nagyon jó bulik voltak és minden második héten karaoke partyra jártunk egy étterembe. Ďalej...

môj príbeh

Aki szeret búvárkodni és úszni, annak az Atlanti Óceán maga a paradicsom, ahogy nekem is az volt. Felejthetetlen vizisportok és élmények várják az embereket. Ďalej...

môj príbeh

Az első napokban nagyon segítőkész volt mindenki, recepciós munkatársaim, többi részlegen dolgozók, menedzserek. Ďalej...

môj príbeh

Dél-Cipruson nagyon sokan beszélnek angolul, illetve nagyon könnyű angol nyelvű busz menetredeket találni az interneten, tehát nem féltem neki indulni az ismeretlennek, főleg amikor sikerült közös szabadnapot kapnunk a barátnőmmel. Ďalej...