Mindig is imádtam utazni, ha volt lehetőségem , mindig megragadtam legyen szó iskolai kirándulásról, cserediák programról vagy egy szimpla nyaralásról. Jó ideje követtem a Del REY-t facebookon, várva a tökéletes ajánlatra és időpontra. A suli befejezése és egy utazásokkal teli nyár után pillantottam meg a Ciprusi felhívást, mivel nem volt kilátásban semmilyen munkalehetőség otthon, gondoltam miért ne? Tengerpart, jó fizetés, 3 hónapos szerződés ami számomra tökéletes volt ( nem túl rövid, nem túl hosszú, tehát, ha annyira nem is tetszene a munka, akkor is kibírnám), tehát belevágtam. Nem mondom, hogy nem volt ijesztő egyedül kiutazni egy olyan országba, ahol még nem jártam, és nem ismerek senkit, de néha be kell vállalni egy kis izgalmat és bizonytalanságot, ha haladni akarunk.

Pár nappal a döntés után már utaztam is. A járatom persze 5 órás késéssel indult – miért is ne? – így az éjszaka közepén érkeztem Larnakába, ahol a nevemmel ellátott táblácskával várt a sofőr a reptéren. Épségben megérkeztem, az esős magyarországról a 35 °C-os napsütéses Páfosz városába. 3 nap után kezdtem el dolgozni, mivel meg kellett várni az egészségügyi vizsgálat eredményét.

Bevallom, nem volt könnyű, ez a pár nap. Igazából nem volt semmi dolgom, így elindultam felfedezni a környéket, ami egyedül nem annyira kellemes, ha még soha nem csináltál hasonlót. A szobatársam(egy szlovák lány), nem volt túl beszédes és nem is volt túl jó az angol tudása, így ha kérdeztem is valamit, egy-két szóval válaszolt és kész.

Fura volt hogy nem ismerek senkit, mivel egyedül jöttem nem volt senki aki újonc lett volna, mint én. De túl éltem :) Aztán elkezdtem dolgozni, az Athena Beach Hotel bárjában, felszolgálóként. Az első két napban a szokásos ismerkedés a rendszerrel, a dolgozókkal. A munkatársak aranyosak voltak, nem fordítottak túl nagy figyelmet rám, hiszen mindenkinek megvolt a maga dolga, és egy forgalmas időszak volt. De kedvesen elmondták, hogy mi a dolgom, tanácsokat kaptam, tehát jó volt a légkör.

A vendégek 95%-a Angliából jött, így az elején elég gyakran vissza kellett kérdeznem, hogy mit is szeretnének rendelni, magyar fülnek nem a legjobban cseng a brit akcentus valljuk be :D de idővel ezt is megszokja az ember. Mivel soha nem dolgoztam felszolgálóként ezelőtt, kellett 1-2 hét mire hozzászoktam az állandó pörgéshez. Tényleg nincs megállás, voltak napok, amikor 4-5 órán keresztül annyi szabadidőm sem volt a rendelések között, hogy hátraszaladjak inni egy kortyot ( persze ebben az is benne van, hogy mindent meg akartam tenni, annak érdekében, hogy elégedettek legyenek a vendégeim).

A heti 6 nap munka sem könnyű, mindig nagy izgalommal vártam azt a bizonyos day off-ot. Mivel nem sok volt belőle, így mindig kihasználtam a lehetőséget és utaztam valamerre.

Dél-Cipruson nagyon sokan beszélnek angolul, illetve nagyon könnyű angol nyelvű busz menetredeket találni az interneten, tehát nem féltem neki indulni az ismeretlennek, főleg amikor sikerült közös szabadnapot kapnunk a barátnőmmel.

Voltunk Nicosiában, ami igazán érdekes, mivel a zöld határ ketté osztja a várost, így útlevél felmutatásával átsétáltunk a Török fennhatóság alatt álló Észak-Ciprusra is ( ahol minden sokkal olcsóbb, mint a görög oldalon. Ajánlom az török édességeket, no meg a baklavát :D). Limassol kb egy órányi buszozásra van Pafos-tól, szintén népszerű turista célpont. Polis és Latchi is megérdemel egy látogatást, nagyon hangulatos helyek. Ha pedig nem merészkednél ilyen messzire, akkor Coral Bay a must-see hely, ahová fél óránként járnak buszok, és fél óra alatt már ott is vagy, gyönyörű tengerpart, kávézók, étterek, véleményem szerint itt a legjobb a kilátás.

A buszok nem drágák egyáltalán, helyi és Coral Bay, Polis vonalban 1,50 €, Limassol 4 €, Nicosia 7 €.

Az árakra érdelmes felkészülni, mert minden drágább, mint otthon. Duplája vagy akár több is. Tehát ha van hely a bőröndben, akkor jó, ha pakolsz elegendő kozmetikai terméket, gyógyszert stb. Kisbolt avagy “Kiosk” szinte mindehol van, de ha spórolni akar az ember akkor érdemesebb egy nagyobb supermarketben vásárolni, ami számomra egy 20 perces sétát jelentett.

A szállás egy apartman komplexben volt, ami kifejezetten a hotelben dolgozók számára volt fenntartva. A 3 fős apartmanok, közös légtérű szobából, fürdőszobából, konyhából, kis erkélyből álltak, szerencsémre (mivel nem a fő szezonban érkeztem) csak egy szobatársam volt, ami sokkal kellemesebb, mint 2 másik emberhez alkalmazkodni, főleg amikor különböző időpontban dolgozunk.

Sokat tanultam a munkáról, az életről és magamról is a Cipruson töltött időszak alatt. Voltak nehéz napok, nagyon jó napok, de egyáltalán nem bántam meg, hogy vettem a bátorságot és nekivágtam ennek a kalandnak. Főleg, hogy ennek a tapasztalatnak köszönhetően van most lehetőségem kiutazni Angliába egy 5 hetes munkára :)

Aj ty by si chcel taký zážitok?

 •    Radi by ste pracovali v hoteloch, ale doteraz ste nemali možnosť?
 •   Ovládate jeden alebo viac jazykov a radi by ste pracovali v zahraničí? 
 •    Hľadáte len krátkodobú brigádu na letné prázdniny?

Program Work Experience Cyprus je perfektný pre tých, ktorí chcú mať nezabudnuteľné leto na Cypre! Hotely vám garantujú ubytovanie a stravu úplne zadarmo. Tohto programu sa môžete zúčastniť aj bez ovládania gréckeho jazyka a bez predošlej praxe. 

Chcete sa zdokonaliť v cudzom jazyku? Lákala Vás okúzľujúci Cyprus ? Chcete získať referencie z 4* alebo 5* hotelov? Ak áno, tak využite túto skvelú možnosť! 

 •  Potrebný počiatočný kapitál:  cca. 500 EUR 
 •  Programový poplatok: 250 GBP
 •  Plat: 450-500 EUR/ mesiac
 •  Pozície: čašník/čka, bar tender, chyžná, recepčná, výpomoc v kuchyni, bazénový plavčík, lifeguard
 •  Ubytovanie: zadarmo
 •  Strava:  zadarmo
 •  Požiadavky:  anglický alebo nemecký jazyk alebo ruský jazyk na konverzačnej úrovni 
 •  Dĺžka pracovnej zmluvy: od 10 do 24 týždňov (od apríla do októbra)
ďalej...

môj príbeh

Okrem skúseností nabraných počas tých 3 mesiacov som sa mohla vrátiť aj so skvelými zážitkami. Ďalej...

môj príbeh

Mám za sebou najlepšie leto. Spoznala som neuveriteľne veľa ľudí a našla kamarátov na celý život. Ďalej...

môj príbeh

Egészen 1-ig gyümölcsöket válogattam és gyümölcsös tálakat állítottam össze, ezt is imádtam mivel annyi dinnyét, ananászt és minden mást ehettem amennyit nem szégyelltem. Ďalej...

môj príbeh

Animátornak jelentkeztem a Kanári szigetekre. Mindig is vágyam volna eljutni a szigetcsoportra, és a spanyolomon is szerettem volna fejleszteni. Ďalej...

môj príbeh

Egyáltalán nem bántam meg azt, hogy elmentem erre a gyönyörű szigetre, mivel olyan emberekkel találkoztam, akiket soha nem fogok elfelejteni. Ďalej...

môj príbeh

Szabadnapjaimon sokszor voltam a tengerparton, ami a hotel mellett közvetlenül, fél perces sétára helyezkedett el. Gyönyörű szép látványt nyújtott, a szobánk erkélyéről is... Ďalej...

môj príbeh

A hotel egy kis faluban van, viszont ott is voltak remek szórakozási lehetőségek, volt egy club, ahol nagyon jó bulik voltak és minden második héten karaoke partyra jártunk egy étterembe. Ďalej...

môj príbeh

Aki szeret búvárkodni és úszni, annak az Atlanti Óceán maga a paradicsom, ahogy nekem is az volt. Felejthetetlen vizisportok és élmények várják az embereket. Ďalej...

môj príbeh

Az első napokban nagyon segítőkész volt mindenki, recepciós munkatársaim, többi részlegen dolgozók, menedzserek. Ďalej...

môj príbeh

A szállás a város turista- övezetében volt, kb. 15 perc sétára a tengerparttól. Én Paphos legnagyobb hoteljébe kerültem, egy négycsillagos szálloda éttermébe, ahonnan egyenes kilátás volt a tengerre. Ďalej...