TERÜLETI KÉPVISELŐ VAGYOK, KERESS BÁTRAN! :)

Hol is kezdjem... A Gimnázium befejezése  után a Budapesti Gazdasági Főiskolán folytattam a tanulmányaimat. Mindjárt a felvétel után, volt egy tájékoztató óránk, amin szó volt a kötelező szakmai gyakorlatról is, amit akár külföldön is elvégezhettünk. Mindjárt felkeltette az érdeklődésemet, és eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad én külföldön fogom végezni a fél éves szakmai gyakorlatomat.

Így is történt.  Az 1. Félév után kellett választanunk gyakorlati helyet. Ekkor jött a lehetőség, hogy Ciprusra is van lehetőségünk kimenni dolgozni. Jelentkeztem es kiválasztottak. A kiutazásom előtt, kb. 1 hónappal kaptam meg a szerződést a hoteltól.

Június 8-án utaztam ki, másik 15 diáktársammal együtt.  A reptéren és a repülőúton izgatottan vártuk, hogy mi fog velünk történni a 6 hónap alatt. Ekkor még el sem tudtuk képzelni, hogy mennyi életre szóló élménnyel, barátsággal és teljesen más emberként fogunk hazatérni.

Larnacán landoltunk, ahol már vártak minket. A leszállás után, Ayia Napa felé vettük az irányt, ami a következő 6 hónapban a lakhelyünk volt.  Elfoglaltuk a „staff lakást“, ami kb. 2 km-re volt a hoteltól. 3-4 fős szobákban helyeztek el minket, ami fel volt szerelve külön konyha sarokkal, fürdőszobával, erkéllyel es klimával.  Ebben az apartmanban volt elhelyezve a többi külföldi munkás is a hotelból. 

Másnap a hotelben kezdtük a napot, ahol bemutatták a munkahelyünket, megkaptuk a munkaruhát, és mindenki kapott egy biciklit, amivel a további hónapokban közlekedtünk Ayia Napan. Aztán a következő napokban elkezdtünk dolgozni. Én elsőnek az étterembe kerültem, felszolgálóként. A munkakörömbe tartozott leszedni a piszkos tányért, újra teríteni, kirakni a svédasztalon lévő ételekhez az evőeszközt, újra teríteni az asztalokat, késobb felvenni az italrendelest és kivinni a vendégeknek, polírozni az evőeszközt, szalvétákat hajtogatni.

Volt egy étterem vezető, aki irányított minket. Mindent szépen elmagyarázott, mit hogy kell csinálni, mivel még egyikőnk sem dolgozott ezelőtt a vendéglátásban.  A többi munkás is mind segitőkész volt, bármit kérdeztünk tőlük, ők bármiben segítettek.

Minden héten más beosztásunk volt, amit minden héten vasárnap raktak ki a faliújságra. Hetente 1 nap „day off“-unk volt, a többi nap 8 órát dolgoztunk. Volt amikor reggelre kellett menni dolgozni, volt amikor délutánra, az is szét volt írva a beosztásnál, hogy ki mit fog csinálni a nap folyamán. Mivel a hotel all inclusive-es volt, volt reggeliztetés, ebédeltetés, vacsoráztatás, mind svédasztalos formában. Később átkerültem a kinti bárba dolgozni. Itt csak italokat kellett felszolgálni a vendégeknek a bárból. Ezt a munkát jobban szerettem, mert a bárból a tengerre láttam, ami munka közben gyönyörű látvány volt.  Fizetésünk 400-450 Euro volt, plusz ehhez jött még a borravaló, ami még akár 100 Euro is lehetett havonta, természetesen a szállásunk és az étkezésünk ingyenesen volt ez mellé biztosítva. 

Most pedig jöjjön a munka legjobb része, a szabadnap.  :)  A szabadnapomat, mindig két lánnyal töltöttem, akik a szobatársaim is voltak, akikkel nagyon jó barátnők is lettünk.  A legtöbb szabadnapunkat a tengerparton töltöttük, napozással, fürdéssel.  De ez mellett rengeteget kirándultunk, a busz menetrend nagyon jó az egész szigeten. Eljutottunk Larnacara, ahol nagyon sokat shoppingoltunk, a fővárosba Nicosiaba, ahol átmentünk a török részre  is, mivel aki nem tudná Ciprus félbe van vágva, fele része Görögországhoz, fele Törökországhoz tartozik..  A görög és török rész között határátkelőhely van, mivel Törökország, még nem az Európai Unió tagja.  Érdemes átmenni és megnézni a különbséget, míg a görög Nicosia tele van új épületekkel, üzletekkel, addig a török Nicosia csak piacból és történelmi épületekből áll.

Volt amikor autót béreltünk, amivel elmentünk Paphos-ra kirándulni. Ide is érdemes ellátogatni. Voltunk még aquaparkban, környező falvakban, ahova quaddal jutottunk el.  A szabadnapokon kívül a munkanapok szabad óráit is kitöltöttük. Amikor szabad volt a délelőttünk vagy a délutánunk máris a tengerpartra vettük az irányt. A hotelben a staff részen lehetőségünk volt zuhanyozni, így egyből a tenger után beállhattunk munkába.

Az estéket természetesen bulizással töltöttük. Ayia Napa a bulizás fellegvára. Található itt egy buli negyed, ahol rengeteg disco, bár található. Megtalálható itt a kinti discotol kezdve, a több emeletesig, mindenféle. Itt mindenki megtalálja a kedvenc helyét, az tuti.  Természetesen a belépés, a staffoknak, akik Ayia Napan dolgoznak ingyenes. Mi ezt a névkártyánkkal bizonyítottuk be. Mindenhova vittük magunkkal, felmutattuk és így rengetek kedvezményt kaptunk.  Akár autó/quad bérlésnél, akár étteremben, bárokban, még a napágyakat is ingyen kaptuk a parton.  

A görögök mentalitása nagyon laza. Semmiből sem csinálnak problémát. Mindenre azt mondták, hogy NO PROBLEM. Például az egyik barátnőmnek egyik nap ellopták a biciklijét. Ebből sem csináltak problémát, másnap kapott  újat. :)

A munkaruháról csak annyit, hogy a kényelmes lábbeli nagyon fontos. Rengeteget kell talpalni, és a zárt cipő kötelező. Ezért inkább azt javaslom, hogy kiutazás előtt szerezzetek be egy vagy több nagyon kényelmes lábbelit.

A 6 hónap úgy elrepült, mintha csak egy hét lett volna. Mindenkit arra biztatok, hogy merjen belevágni, rengeteg tapasztalattal és élménnyel fog haza térni. Természetesen a nyelvtanuláshoz is rengeteg segít. Az én angoltudásom is nagyon sokat fejlődött a kint létem alatt. És természetesen  személyiség fejlődésben is nagyon nagy segítség. Én is itt váltam úgy mond felnőtté, talpraesettebb és önállóbb lettem.

Bármikor újra belevágnék ebbe az életre szóló élményben.  Ha bármi kérdésetek van, forduljatok hozzám bizalommal, segítek mindenben. :)


Írj nekem!

Sikeres üzenetküldés!
Hiba történt az üzenet küldése közben, próbáld újra később!

Aj ty by si chcel taký zážitok?

 •    Radi by ste pracovali v hoteloch, ale doteraz ste nemali možnosť?
 •   Ovládate jeden alebo viac jazykov a radi by ste pracovali v zahraničí? 
 •    Hľadáte len krátkodobú brigádu na letné prázdniny?

Program Work Experience Cyprus je perfektný pre tých, ktorí chcú mať nezabudnuteľné leto na Cypre! Hotely vám garantujú ubytovanie a stravu úplne zadarmo. Tohto programu sa môžete zúčastniť aj bez ovládania gréckeho jazyka a bez predošlej praxe. 

Chcete sa zdokonaliť v cudzom jazyku? Lákala Vás okúzľujúci Cyprus ? Chcete získať referencie z 4* alebo 5* hotelov? Ak áno, tak využite túto skvelú možnosť! 

 •  Potrebný počiatočný kapitál:  cca. 500 EUR 
 •  Programový poplatok: 250 GBP
 •  Plat: 450-500 EUR/ mesiac
 •  Pozície: čašník/čka, bar tender, chyžná, recepčná, výpomoc v kuchyni, bazénový plavčík, lifeguard
 •  Ubytovanie: zadarmo
 •  Strava:  zadarmo
 •  Požiadavky:  anglický alebo nemecký jazyk alebo ruský jazyk na konverzačnej úrovni 
 •  Dĺžka pracovnej zmluvy: od 10 do 24 týždňov (od apríla do októbra)
ďalej...

môj príbeh

Okrem skúseností nabraných počas tých 3 mesiacov som sa mohla vrátiť aj so skvelými zážitkami. Ďalej...

môj príbeh

Mám za sebou najlepšie leto. Spoznala som neuveriteľne veľa ľudí a našla kamarátov na celý život. Ďalej...

môj príbeh

Egészen 1-ig gyümölcsöket válogattam és gyümölcsös tálakat állítottam össze, ezt is imádtam mivel annyi dinnyét, ananászt és minden mást ehettem amennyit nem szégyelltem. Ďalej...

môj príbeh

Animátornak jelentkeztem a Kanári szigetekre. Mindig is vágyam volna eljutni a szigetcsoportra, és a spanyolomon is szerettem volna fejleszteni. Ďalej...

môj príbeh

Egyáltalán nem bántam meg azt, hogy elmentem erre a gyönyörű szigetre, mivel olyan emberekkel találkoztam, akiket soha nem fogok elfelejteni. Ďalej...

môj príbeh

Szabadnapjaimon sokszor voltam a tengerparton, ami a hotel mellett közvetlenül, fél perces sétára helyezkedett el. Gyönyörű szép látványt nyújtott, a szobánk erkélyéről is... Ďalej...

môj príbeh

A hotel egy kis faluban van, viszont ott is voltak remek szórakozási lehetőségek, volt egy club, ahol nagyon jó bulik voltak és minden második héten karaoke partyra jártunk egy étterembe. Ďalej...

môj príbeh

Aki szeret búvárkodni és úszni, annak az Atlanti Óceán maga a paradicsom, ahogy nekem is az volt. Felejthetetlen vizisportok és élmények várják az embereket. Ďalej...

môj príbeh

Az első napokban nagyon segítőkész volt mindenki, recepciós munkatársaim, többi részlegen dolgozók, menedzserek. Ďalej...

môj príbeh

Dél-Cipruson nagyon sokan beszélnek angolul, illetve nagyon könnyű angol nyelvű busz menetredeket találni az interneten, tehát nem féltem neki indulni az ismeretlennek, főleg amikor sikerült közös szabadnapot kapnunk a barátnőmmel. Ďalej...