TERÜLETI KÉPVISELŐ VAGYOK, KERESS BÁTRAN! :)

Mivel nekem tavaly nyáron nagyon bejött, hogy kiutaztam Görögországba, Kos szigetére, ezért idén második alkalommal is a del REY-en keresztül vállaltam külföldön munkát. A szerződésem ezúttal a Kanári-szigetek egyikére, Lanzarote-ra szólt, ahol az egyik legkedveltebb turista helyen, Puerto del Carmen városában, egy 3 csillagos szállodában tölthettem el 7 és fél hónapot.

Milyen volt az út?

Április 30-án Bécsből utaztam ki repülővel a szigetre. Szerencsére volt közvetlen járat, így már délután ide értem. A repülőtérről taxival jutottam el a szállodáig. Ez nagyjából egy 15 perces út volt, amiért 13 eurót fizettem, de később megtudtam, hogy rendszeresen megáll busz is a reptéren, ami a szálloda előtt található megállóban tesz le. A busz jóval olcsóbb megoldás, csak 2 euró a jegy, de ha valaki nem biztos magában először egy idegen helyen, mint ahogy én sem, annak célszerűbb a taxit választania.

A hotelben tudtak az érkezésemről, körülbelül csak 5 percet kellett várnom a recepción, és már le is jött az egyik szobatársam, hogy felkísérjen az apartmanunkba. Mivel szombati napon érkeztem meg, ezért csak hétfőn találkoztam először a szálloda GM-jével, aki elmondta, hogy kedden már munkába is állhatok.

Milyen volt a szállás és az ellátás?

A szállásunk a hotelen belül egy apartman volt, 2 szobával, egy fürdővel és egy konyhával. Mikor megérkeztem, akkor már hárman laktak itt, de a nyár folyamán jöttek többen is, így volt, hogy 6-an laktunk a szálláson.Az apartman teljesen megfelelő volt, hasonlított azokhoz, amikben a vendégek szálltak meg.

Napi 3 étkezés volt biztosítva. Nem főztek külön a személyzet számára, így azt ehettük, amit a vendégek is, sőt ha nem dolgoztunk, akkor az étteremben ülve fogyaszthattuk el az ételt. Ez a vendégek számára szokatlan volt, mivel sokszor néztek ránk, hogy mit keressünk ott, ami picit idegesítő volt. Az ebédnél és a vacsoránál is meleg ételt biztosítottak, illetve a hét néhány napján más-más nemzetiségekre jellemző ételeket készítettek: hétfőn mexikóit, szerdán olaszt, pénteken pedig kínait. A kedvencem az olasz nap volt, minden héten alig vártam, hogy szerda legyen. :D A főtt ételek mellett sokféle süti, fagyi és gyümölcs is volt. Én sajnos pár hónap után meguntam a kaját, mert nagyjából minden héten ugyanazok voltak, de szerencsére a hotel bárjában is szolgáltak fel ételt, szóval, ha éhes voltam, akkor csak kértem egy melegszendvicset, ami valami isteni volt. :D

Az apartmanban volt internetünk is, amiért havi 18 eurót kellett fizetni. Ez szerintem kicsit sok, de a free Wifi nagyon lassú volt, és csak a recepción meg a bárban lehetett rá csatlakozni, így kénytelenek voltunk megvenni a netet. Mosási lehetőséget is biztosítottak, a ruháinkat heti kétszer mosták, hétfőn és szerdán. A saját ruháimat nem vittem le, csak a munkaruhát, mivel volt olyanra példa, hogy az egyik lány fekete felsője barna lett.

Ahogy már mondtam a hotelnek volt egy bárja is, ahonnét ingyen hozhattuk magunkat a vizet, az ételt és az italokat is. Elvileg ezt nem lehetett volna, csak a személyzet jófej volt velünk, és megengedte, de vigyázni kellett, hogy a GM ne vegyen észre semmit. Általában este fél 11 – 11 körül már nem volt a szállodába, szóval ilyenkor nyugodtan lemehettünk kicsit iszogatni és beszélgetni.

Milyen volt a munka?

Napi 8 órát kellett dolgoznunk, heti 5 alkalommal, tehát minden héten kaptunk 2 szabadnapot, amikor azt csinálhattunk, amit akartunk. A szabadnapok minden héten máshogy voltak, és a következő heti beosztást mindig vasárnap tudtuk meg. A 8 órát nem egyben kellett ledolgoznunk, hanem osztott műszakban, reggel és este, így délután is volt néha több, néha kevesebb időnk pihenni. Többféle beosztás volt, tehát mindennap máskor és máshol kellett dolgoznunk, ami szerintem nagyon jó volt, mert így több dolgot is meg lehetett tanulni, és a munka se volt annyira egyhangú.

Az étterem svédasztalos, büfé jellegű étterem volt, így csak a koszos tányérokat és poharakat kellett leszednünk, illetve az asztalokat kellett megteríteni. Ezenkívül a vacsoránál még italrendeléseket kellett felvenni a nem all-inclusive vendégektől, de ilyen nem volt sok, mivel a többség inkább az all-inclusive csomagot vette igénybe.

Mindenkinek volt egy külön részlege, amiért felelős volt. Egy részleghez kb. 22 négy fős asztal tartozott, de szerencsére a főszezonban, vagyis nyáron, nem egyedül kellett dolgoznunk, hanem párokban, így annyira nem volt vészes a munka, bár így is voltak keményebb napok, mikor nagyon elfáradt az ember.

Ezenkívül pedig hetente egyszer a konyhán kellett segítenünk a tányérok törölgetésében, a poharak elmosásában és az evőeszközök kiválogatásában. Nekem ez annyira nem tetszett, mert nagyon meleg volt bent, illetve nyáron nagyon sok volt a munka, és csak ketten dolgoztunk itt, így még pár perces pihenőt se lehetett tartani, mint kint az étteremben.

Gyakran a bárban is kellett dolgoznunk délután vagy pedig este. Délután az italkészítés mellett még az ételrendeléseket is fel kellett vennünk, de magát a kaját egy másik pincér készítette el. Ezenkívül az asztalokat kellett letörölni, illetve a koszos tányérokat és poharakat összegyűjteni és elmosni. Este nem kellett kiszolgálnunk, csak takarítani és a poharakat összegyűjteni.

A bárban az all-inclusive vendégek ingyen ihattak, de akinek nem volt karszalagja, annak fizetnie kellett mindenért, tehát erre oda kellett nagyon figyelni, hogy ki visel és ki nem. Eleinte izgultam kicsit, hogy milyen lesz itt dolgozni, de nagyon megszerettem, mert sokféle ital elkészítését megtanultam, illetve esténként voltak különböző show-k is, amit megtudtam nézni, valamint itt lazábbak voltak a szabályok, ezért többet lehetett a vendégekkel beszélgetni és viccelődni.:D

Milyenek voltak a munkatársak?

A munkatársak nagyszerűek voltak, így a 7 és fél hónap végére mindegyiküket a szívembe zártam. Nagyon kedvesen fogadtak minden új embert, és sokat viccelődtek velünk, így a jó hangulat mindig biztosítva volt. Néhányan közülük folyamatosan jöttek velünk bulizni is, például az egyik főnök, ami szintén mutatja, hogy elég jófejek és lazák az ottani emberek.

A dolgozók többsége spanyol és filipino volt. A spanyolok sajnos csak nagyon kicsit vagy egyáltalán nem tudtak angolul beszélni, így az elején elég nehéznek találtam velük a kommunikációt, de pár hónap után már az alapvető spanyol kifejezéseket megtanultam, így a beszélgetés is könnyebben ment velük. A filipinok pedig szerencsére elég jól tudtak angolul, így ha kellett ők segítettek a fordításban.:)

Milyen volt a város?

A hotel sajnos elég távol, kb. 40 perc séta, helyezkedett el a városközponttól, de busszal és taxival könnyen el lehetett jutni oda. Ahogy mondtam ez az egyik turistaközpontja a szigetnek, így nyáron elég sok turistával lehetett találkozni az utcákon. A központ tele volt éttermekkel, bárokkal, ajándékboltokkal, de sajnos jó szórakozóhely csak kevés volt. Általában a Heineken nevű szórakozóhelyre mentünk, párszor pedig a Ruta 66 és a Centro Atlantico nevű helyeket is kipróbáltuk. Ezeken kívül pedig sok homokos strand is található a városban. Az egyik csak 2 percre volt a hoteltől, így délutánonként mindig le tudtunk menni egy kicsit napozni.

Amit érdemes megnézni…

Arrecife: Ez a sziget úgynevezett fővárosa. Itt elsősorban a Grand Hotelbe érdemes benézni, amelynek van egy bárja a 17. emeleten, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik az óceánra, és a homokos partra. Ezenkívül itt is sok étterem, bár és ruhásbolt található, valamint a legtöbb fesztivál itt kerül megrendezésre.

Playa Blanca: Ez a sziget legnagyobb turistaközpontja, ami tele van hotelekkel és strandokkal. Nekem ez a hely tetszett legjobban a szigeten, mert elképesztően gyönyörű. Itt található a Papagayo Beach, ami az egyik leghíresebb strandja a szigetnek. Sajnos gyalog 2 órás út vezet oda, de mindenképpen megéri legalább egyszer megtenni, mert közben a táj elképesztően szép.

Costa Teguise: Ez egy kicsit nyugisabb városa a szigetnek, de szerintem mindenképpen megér egy látogatást, mert az óceánpart itt is gyönyörű.

Timanfaya Nemzeti Park: Csak kocsival vagy pedig szervezett túrával lehet megközelíteni. A nemzeti parkban 3 féle bemutatót tartanak, illetve szervezett busztúrán keresztül bemutatják a vulkán kitörések után keletkezett kőzeteket. Ezenkívül pedig 6 euróért ki lehet próbálni a tevegelést is.

Rancho Texas: Ez a szigeten található egyetlen állatkert, ahova saját busszal szállítják az embereket, ami Puerto del Carmenből ingyenes. A belépési díj 26 euró, de ha van NIE kártyád, akkor csak 18 eurót kell fizetni. Szépen ki van alakítva, de sajnos nagyon pici, csak kevés állat található itt, így szerintem a belépődíj elég drága. Viszont ha már elmentek ide, akkor a fóka show-t mindenképpen nézzétek meg, mert az szerintem elég szórakoztatóra sikerült.

Mirador del Rio: Ez a sziget északi részén található kilátóhely, ahonnét a másik szigetre lehet rálátni. A belépődíj 4 euró, és mindenképpen megéri, mert innen nyílik az egyik legszebb kilátás az óceánra.

Jameos del Aqua: Ez a sziget egyik leghíresebb látványossága. Egy vízzel teli barlang található itt, mellette pedig egy étterem. A belépődíj ide 9 euró, és a busznak van egy megállója közvetlen előtte, így könnyen el lehet jutni ide.

Cueva los Verdes: Ez egy cseppkőbarlang rendszer, amely csak 3 perc sétára található a Jameos del Aqua-tól, így a két helyet érdemes ugyanazon a napon meglátogatni. A barlangrendszert egy 45 perces idegenvezető túra keretén belül lehet megtekinteni. A belépési díj szintén 9 euró, ami véleményem szerint megéri, mert a barlang belül különböző színekben pompázik.

Jardín de Cactus: Ezt a helyet elsősorban azoknak ajánlom, akik imádják a kaktuszokat, mert ahogy a nevéből sejteni lehet, ez a hely tele van különböző kaktuszokkal. A belépési díj ide is 9 euró, és itt is van egy buszmegálló.

El Golfo: Egy zöld színű tó található az óceán mellett, ami a sziget legnevezetesebb látnivalóját adja. Sajnos ezt a helyet nem tudtam megtekinteni, mert csak autóval lehet eljutni ide, de mindenképpen csak ajánlani tudom, hogy nézzétek meg.

Fuerteventura: Ez az egyik szomszédos sziget, ahova komppal 40 perc alatt át lehet jutni. A komp délelőtt indul Playa Blanca-ról, és késő délután indul vissza, így nagyjából egy fél nap van rá, hogy kicsit körbe lehessen nézni a környéken. A sziget strandjai eszméletlen gyönyörűek, sokkal szebbek, mint Lanzarotén, így mindenképpen érdemes eljönni ide is.

Összegezve tehát a szigeten eltöltött 7 és fél hónapot sose fogom elfelejteni. Nagyon sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam, illetve sok embert megismertem, akiknek nagyon hálás vagyok, hogy ilyen kedvesen fogadtak. Nem bántam meg, hogy belevágtam ebbe a kalandba, és szerintem te se fogod.:D


Írj nekem!

Sikeres üzenetküldés!
Hiba történt az üzenet küldése közben, próbáld újra később!

Aj ty by si chcel taký zážitok?

 •  Radi by ste pracovali v Španielsku aj bez znalosti španielskeho jazyka?
 •   Ovládate jeden alebo viac jazykov na veľmi dobrej úrovni? 
 •  Hľadáte len krátkodobú brigádu bez praxe?
 • Radšej by ste boli na pláži ako doma? 

Program Work Experience Spain je najideálnejší, ak chcete tráviť zimu v exotike a mať zážitky zo španielskych ostrovov a pobrežia na ktoré sa zabudnúť nedá. A to všetko bez ovládanie španielskeho jazyka! 

Ubytovanie a stravovanie je zabezpečené zamestnávateľov hotela. Tohto programu sa môžete zúčastniť aj bez ovládanie španielskeho jazyka a bez praxe.

Chcete sa zdokonaliť v cudzom jazyku alebo sa naučiť po španielky? Láka Vás okúzľujúce Španielsko? Chcete získať dobré referencie z 4* alebo 5* hotelov? Ak áno, tak využite túto skvelú možnosť! 

 •  Potrebný počiatočný kapitál: cca. 500 EUR
 •  Programový poplatok: 200-300 GBP
 •  Plat: 300-500 EUR/mesiac
 •  Pozície:čašník/čka, bar tender, chyžná, recepčná, výpomoc v kuchyni, záhradník 
 •  Ubytovanie: zadarmo
 •  Strava: zadarmo
 •  Podmienky:anglický alebo nemecký jazyk alebo španielsky jazyk na konverzačnej úrovni
 •  Dĺžka pracovnej zmluvy: na 3-6 mesiacov
ďalej...

môj príbeh

Okrem skúseností nabraných počas tých 3 mesiacov som sa mohla vrátiť aj so skvelými zážitkami. Ďalej...

môj príbeh

Mám za sebou najlepšie leto. Spoznala som neuveriteľne veľa ľudí a našla kamarátov na celý život. Ďalej...

môj príbeh

Egészen 1-ig gyümölcsöket válogattam és gyümölcsös tálakat állítottam össze, ezt is imádtam mivel annyi dinnyét, ananászt és minden mást ehettem amennyit nem szégyelltem. Ďalej...

môj príbeh

Animátornak jelentkeztem a Kanári szigetekre. Mindig is vágyam volna eljutni a szigetcsoportra, és a spanyolomon is szerettem volna fejleszteni. Ďalej...

môj príbeh

Egyáltalán nem bántam meg azt, hogy elmentem erre a gyönyörű szigetre, mivel olyan emberekkel találkoztam, akiket soha nem fogok elfelejteni. Ďalej...

môj príbeh

Szabadnapjaimon sokszor voltam a tengerparton, ami a hotel mellett közvetlenül, fél perces sétára helyezkedett el. Gyönyörű szép látványt nyújtott, a szobánk erkélyéről is... Ďalej...

môj príbeh

A hotel egy kis faluban van, viszont ott is voltak remek szórakozási lehetőségek, volt egy club, ahol nagyon jó bulik voltak és minden második héten karaoke partyra jártunk egy étterembe. Ďalej...

môj príbeh

Aki szeret búvárkodni és úszni, annak az Atlanti Óceán maga a paradicsom, ahogy nekem is az volt. Felejthetetlen vizisportok és élmények várják az embereket. Ďalej...

môj príbeh

Az első napokban nagyon segítőkész volt mindenki, recepciós munkatársaim, többi részlegen dolgozók, menedzserek. Ďalej...

môj príbeh

Heti két szabadnappal rendelkeztünk és kérésre kaphattunk közös szabadnapot a többi gyakornokkal, akik mind magyarok voltak a szállodában. A szigetet sikerült körbejárnunk autót bérelve és megnézni a főbb nevezetességeket... Ďalej...